2013. február 13., szerda

torz férfiuralom

az elmúlt hónapokban nem egyszer volt szerencsém
ugyanahhoz az elkeserítően stupid párbeszédhez
- csak hát különböző hímegyedekkel.

a lényege ugyanaz:
mondom én (nőként), hogy szerintem elkeserítő, mennyire nem tudnak főzni manapság a nők, arról nem beszélve, hogy az összes hasznos (nagyanyáink korában még használatos) házi praktika valahol elveszett a süllyesztőben. már nem használunk kamillás öblítést a hajunkra, hanem megveszünk valami drága szart, s rákenjük, mert jó volt a reklámja - pedig a natúr módszerek ezerszer jobban beválnak; már nem tudjuk, hogy a fehér pólóból a deo- meg izzadságfoltokat citromlével tökéletesen ki lehet venni, hanem megvásárolunk egy tasak port, amiben nem tudjuk mi van, de pont erre van kitalálva - és sorolhatnám a végtelenségig. ez a felvezető részemről egyben sunyi provokáció is, mert kíváncsi vagyok, mi a replikája erre egy modern férfinak.
sajnos általában az, hogy bekapják a csalit, s elkezdenek lovagolni azon, hogy a nők manapság nem értenek semmihez, amihez nőként kellene, aztán bevadulnak, s eljutnak oda, hogy a sok karrierista nő egy gombot sem tud felvarrni, inkább arra törekszik, hogy olyan magas pozíciókat töltsön be, ahol semmi keresnivalója - szóval kikönyököl ilyenkor minden pasiból a himsovén, s elkezdenek azon hőbörögni (ők, szegények), hogy nincs "feleségnek való anyag"; hisz mennyire vágynának arra, hogy frissen mosott, vasalt inget vehessenek fel, azzal elmenjenek munkába, s amikor hazajönnek, meleg étel várja őket, s az asszony nevelje otthon a gyerekeket, tökéletes háziasszony legyen, szerető anya és feleség, ne legyen semmi egyéb dolga, csak a háztartás a család bla-bla-bla.

mire felteszek egy egyszerű kérdést a magát áldozat szerepében sajnáló, és sebeit nyalogató hímnek:
- mondd, te meg tudsz szerelni egy csapot?
mire ő zavartan: - hátöööö... nem... DE (kezdi büszkén) megkeresném a pénzt arra, hogy majd fizessek egy szerelőt.
mire én: - na akkor majd remélem, a szerelő jól meg is döngeti az asszonyt, ahogy kell, ahogyan csak olyan fizikumú férfi képes rá, aki a fizikai munkát is bírja, ha kell.
___________________________________________________

ámulva nézem a sok barmot, aki elvárja, hogy a nő igazi Nő legyen, de az nem jut eszébe, hogy emellé nem ártana, ha ő is igazi Férfi lenne - amihez NEM kizárólag a pénzkeresés tartozik hozzá.

megvan ennek a süket pasas típusnak az idióta liba változata is:
- milyen férfira vágysz?
- szeretném, ha jóképű lenne, talpraesett, művelt, lenne kocsija, háza, sok pénze, imádna stb.
- és mondd, te mit lennél hajlandó cserébe adni?
- (kikerekedett szemekkel, bamba tekintettel nyafogja) hát magamat!
- (fuldokolva röhög)

ahogyan a mai fiatal lányok/nők többsége nem tud varrni, kötni, horgolni, szőni, főzni, sütni, eltenni stb., pont ugyanannyira a mai fiúk/férfiak nem tudnak faragni, fúrni, szerelni (max számítógépet - azt igen! de még azt sem mindegyik), meg sem tudják különböztetni a nullt a fázistól, hang alapján a betonfalat a téglától stb.

félre ne értsen senki ember fia, a fentieket cseppet sem feminista nézetekre alapozom (már megszoktam, hogy sokan azt hiszik, az vagyok, mert azt akarják kihallani belőle), sőt. ha valami vagyok, akkor inkább antifeminista.
nem hiszem azt, hogy a nők minden munkát el tudnak végezni, amit egy férfi; inkább azt, hogy a nő inkább való pedagógusnak, ápolónak, orvosnak, s a férfi mérnöknek, jogásznak, cowboynak.

mindenki foglalkozzék a maga dolgával, ne akarjon belekontárkodni másokéba, főleg, ha nem arra adott neki tehetséget a természet.
annyira többnek, jobbnak, faszábbnak akarunk tűnni, hogy lassan elkezd a legtöbb ember két dologra koncentrálni: mások munkájának a kritizálására, s a maguké túlmisztifikálására.

egy kérdést tegyél fel magadnak: ha megomlana a tech világ, teljesen használhatatlanná és fölöslegessé válna minden, amihez számítógép, szatelit és internet kell... TE mihez értenél? Photoshop, PHP, Java, adatbázisok, marketing, média stb. mind-mind esnének.
mi maradna, amihez értesz? milyen munkával tartanád fenn magadat/a családodat?

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

tanítanék :)

Névtelen írta...

abszolut egyetertek,
a nok elkurvultak, akarhogy nezzuk egy jobban szitualt ferfinak legtobbszor fulltuning csaja van, a ferfiak elpuhultak, elbutultak
udv modern vilag
udv neked,
a Don Juan MacGyver ;)

Névtelen írta...

Én kertészkednék (mondjuk már csinálom, de ha több paradicsom kell, majd többet ültetünk :P)

Névtelen írta...

Ne aggódj, ezekből a mélyen hagyományos nézeteidből senki fiának eszébe nem jutna feminizmusra gondolni. Úgy értem, aki tudja is, mit jelent a feminizmus.

szerelés írta...

Ja, én (meg a feletteseim) úgy lettem nőként középvezető, hogy a srácok szépen félreálltak, és rámhagyták a munka nehezét. Okosan felismerték, hogy a legalsó szinten lehet a legtöbbet keresni... vagy legalábbis a legkevesebb felelősséggel. Hogy rátermettség nélkül hogy bírtam el fél csapat oroszlánnal (horoszkopice igazolható, hogy ha nem vezethetnek felülről, akkor igyekeznek megfúrni alulról...), nem részletezném, de amióta megszabadultam tőlük, nem kell állás, a gondolatától is okádok. El lehet képzelni, hogy miből élek. Varrni mindenesetre eyelőre csak a ház részére szoktam. Meg villanyt szerelni is, ha kell. Igaz, hogy nem tudom melyik a null, és melyik a fázis, mert azt már nem bírom felfogni, de a drótok általában színesek... Ja, meg az összes szivárgást is én oldom meg, mert a vízszerelő erre nem képes!

Névtelen írta...

Hát ezt le kéne fordítsd mind a 8-9 nyelvre, vagy mennyit beszélsz.

P.

Lightningiraffe írta...

lássuk csak. egyes variáció: csak az informatika tűnne el magically, minden más marad? Könyvtárba is tudnék járni. ;) Fúrok, (faragni nem) csavarok, kalapálok, víz-gázt szerelek, festek, csiszolok, fényképezhetnék tovább is, mert fekete-fehér filmeimet elő tudom hívni, sütök, főzök, vasalok ... azt hiszem boldogan meglennék. A fázist a nulltól, sőt a nullt a földtől is meg tudom különböztetni ... szerszámmal. Azért megnéznék valakit anélkül. Autószerelést így egyből nem vállalnám be, de talán nem lenne értelme, talán meg megtanulhatnám.

Kettes, elképzelhetőbb(??) változat: civilizációnk mindenestől hanyatlásnak indul, nuku villany, nuku vezetékes víz, nuku üzemanyag. Hát ez sokkal érdekesebb lenne. A könyvek ellenben még mindig működnének a második héten is, nem úgy mint friss Kindle-ed halódó eleme, szóval tanulni mindig lehet. Ez-ez a fentebbiek közül még mindig használható lenne, sátorozni szeretek, a hideget tűröm ... egy darabig ellennék. Közben vagy megszokom, vagy meg ... :P

De labdádon csak nevetnék ... tudnak. Keresd a Nőt. (na nem mintha ettől lenne Nő a nő. de éppenséggel elegendő ellenpéldám van hálistennek) a házipraktikákhoz meg csak annyit fűznék hozzá, hogy cucc. Ennek az egésznek egy reneszánsza bontakozik ki szép lassan.

kerouac írta...

Szomorú... azt gondoltam felvilágosult, intelligens nővel van itt dolgunk.. de ez már csaknem középkori. Nekem köszönöm szépen nem kell férfi akitől függ az életem és az anyagi helyzetem... önfenntartó vagyok nem karrierista, független nem feminista és igenis lehetek jogász és mérnök amikor épp nem a világot mentem.

P.Sz. írta...

:::kerouac:::

ezek szerint egyáltalán nem értetted a szöveget. nem baj na. majd kikupálódsz idővel, s megtanulsz a sorok között olvasni. :)

Unknown írta...

Igen, erre mi a srácokkal valamikor érettségi után pár évvel magunktól is ráeszméltünk, elnézegetve mindenki otthon fatert, nagyfatert meg nagybácsit; hogy tulajdonképpen a mi életünkből a gimi alatt egy csomó olyan hasznos dolog kimaradt, ami nélkül régen férfi elképzelhetetlen volt, és sokszor kisebb vagyonokat lehetne spórolni otthon egy önálló barkácsolással.

Bicikliszerelés, konnektorszerelés, vízvezetékek egyszerűbb buherálása, stb.
Bár ha elmegy az ember kicsit építkezni, ott azért elég sok mindent be lehet utólag pótolni.

Puritán Szemét

Névjegy létrehozása