2012. november 20., kedd

használati útmutató a hisztis nőhöz

RÖVID TÁVÚ MEGOLDÁSOK

félreértések elkerülése végett első körben szögezzük le:
nem csak a nők hisztiznek.
sőt, a hisztis pasik sokkal súlyosabbak tudnak lenni,
mert ők komolyan is gondolják azt, hogy komolyan gondolják...

amit fontos tudni a hisztriről/hisztiző egyénekről:

- (TIPP) amikor hisztizik, ne vitatkozz vele, ne próbálj érvelni.
egy sapka szart nem ér - biztosan feltűnt már.
ha érdekelné a véleményed, hagyna szóhoz jutni, ám pont ez a különbség a konfliktust kezelni akaró és a konfliktust hobbiból gerjesztő ember között: aki tényleg megoldást keres, az meghallgat, viszont aki csak bosszút akar állni valamelyik ellene elkövetett hatalmas nagy gonoszságod miatt, az csak mondani akar, amíg a füled el nem kezd vérezni. ilyen borzasztó súlyos sérelem pl az, ha négy hónappal, három héttel és öt nappal ezelőtt kocsmázáskor egy sörrel többet ittál az általa előírt mennyiségnél, vagy múlt hét csütörtökén másfél perccel később válaszoltál messengeren - éppen munkában voltál, s dolgod volt - amikor neki életbevágóan fontos lett volna megbeszélni veled, hogy szerinted a pántos vagy a pánt nélküli retikült vegye meg születésnapjára annak a barátnőjének, akit amúgy is rühellsz - de ezt persze nem mernéd elmondani neki, mert kiherélne miatta, s lenyeletné veled a golyóidat.

- (TIPP) amikor beszél hozzád, tartsd a szemkontaktust (amíg csak bírod).
ha úgy tűnik, hogy nem figyelsz, az csak olaj a tűzre. persze ajánlott tényleg figyelni is, mert a végén még visszakérdez, s nagy bajban leszel, ha nem tudsz érdemben hozzászólni a totál értelmetlen marhaságaihoz.

- ellenben amennyiben teheted, (TIPP) ne reagálj - amikor azt nem kéri spéci. sem mimikával, sem szóval. a hisztiző ember olyan, mint egy bombával felszerelkezett terrorista: egy rossz szó vagy mozdulat, és robbant. a reakció csak lehetőságet ad arra, hogy továbbfűzze a szálat; főleg, ha nem úgy reagálsz, ahogyan ő szeretné (amire kb 0,00001 % esélyed van).

- te VÉGIG (TIPP) őrizd meg a nyugalmadat, viszont neki SOHA ne mondd azt, hogy (súlyosság szerint növekvő sorrendben): hagyjon békén, hagyja abba, fejezze be, hallgasson, vagy isten ments azt, hogy nyugodjon le - attól akad ki a legjobban.

- (TIPP) a szó, amit semmilyen körülmények között ne ejts ki: HISZTI. semmilyen szószerkezetben, semmilyen formában, még arra is figyelj oda, hogy véletlenül se fogalmazz úgy, hogy egyik szó vége "hisz", az utána következő eleje meg "ti" legyen, mert az lesz a vége, hogy "ki hisztizik??? ez neked hiszti??? én nem hisztizek! ez nem hiszti! csak az igazat mondom" (ha ezt hallod, nagyon elbasztad, nincs kiút. kezdhetsz is gondolkodni azon, meyik AC/DC szám menjen a temetéseden)

- a nagy kedvenceink közé tartozik ugye a "mindig" és a "soha". nyilván nem számít, ha negyven alkalomból egyszer (szándékosan) úgy hagytad a villanyt a fürdőben, mert vissza akartál menni valamiért (tegyük fel, ez tavaly ősszel volt), az ő kiforrott és k*vára megalapozott véleménye az, hogy te "MINDIG ÚGY HAGYOD A VILLANYT A FÜRDŐBEN!!!", vagy éppen SOHA nem kapcsolod le. te mindig annyit iszol, soha nem foglalkozol vele, mindig elalszol szex után (...egy órával - miután végighallgattad az általa betervezett csacsogásadagjának 14 százalékát, s valahol a "bezzeg anyum barátnője lánya kolléganőjének a pasija milyen talpraesett" körül lekoppan a szemed)

- a hisztizés egyik leghatékonyabb eszköze az érzelmi zsarolás. a szakítással való fenyegetőzéstől az öngyilkosság ecsetelésén át széles skálán kreatívak a fehérnépek. az ultimátumokat, horrorisztikus következmények felvázolását irigylésreméltó részletességgel kezelik, s furcsa mód be tudják úgy állítani, hogy első hallásra minden tökéletesen logikusnak hat, de hogy hogyan is jutnak el onnan, hogy nem csavartad vissza a kupakot a fogpasztás tubusra oda, hogy azzal fenyegetőzzenek, hogy felvágják az ereiket... mai napig talány az átlagember számára.

- személyes kedvencem az, amikor kihisztizi magát, s megkoronázza azzal, hogy egy hatalmas nagy jelentőséggel bíró kijelentés után (mint pl. az, hogy lehetetlenül viselkedsz, s ő ezt nem bírja - érted. te. TE viselkedsz lehetetlenül.) fogja magát, hátat fordít, és elsétál/rohan. te már belenyugodtál, hogy ez ennyi volt. nosztalgiából még megnézed egyszer s utoljára a szép fenekét, belenyugszol, hogy most egy hétig kénytelen leszel inni meg pornóra recskázni, hogy ne gondolj arra, milyen szép volt reggelente, amikor a napfényben csillogtak az arany fürtjei, s olyan édesen csámcsogott álmában, meg milyen jól telt az a szilveszter, amikor snowboardozni tanítottad, s hogy milyen istenien szopott, meg milyen jó fej az apukája, s milyen kár, hogy már nem fogsz vele találkozni - amikor egyszer csak meghallod ugyanazt a hangot, ami alig húsz másodperce hagyta abba a másfél órás rinyálást, s azt sípolja: "MIÉRT NEM JÖTTÉL UTÁNAM?! TE NEM IS SZERETSZ!". ne ess kétségbe, kedves barátom. nem veled van baj, ha ilyenkor nem jut eszedbe semmi értelmes. tényleg nem. esküszöm!
amit tehetsz ilyenkor: ha elég jól ismered, s már nagyjából ráérzel, mikor következne az a pillanat, amikor hátat fordít, megelőzöd. (TIPP) légy te az, aki hátat fordít, s elsétál. ha fontos vagy neki, úgyse hagyja annyiban. ha büszke, nem megy azonnal utánad, de számíts egész éjszakán át tartó sms-ezésre, amit ő fog kezdeményezni. elsőre nem hangzik jól, de az az igazság, hogy jó módszer. (TIPP) telefonos üzenetben kénytelen rövidre fogni, csak a lényeget írni, sokkal több rizsa marad ki - hátha kiderül, mi is a baja... ha ragszkodik ahhoz, hogy felhívd, vagy ő hív, írd meg neki, hogy most duzzogsz. ezzel elkezdődik az sms-ezés. ha beszélgetni kezdenétek (élő vagy tel.), csak ismét megragadná az alkalmat, hogy kiakadjon. írd te a játékszabályokat. forduljon a kocka.

- van még az a furcsa jelenség, amikor az az érzésed, hogy minden, ami kijön a száján tulajdonképpen rá vonatkozik. csupa olyan dologgal vádol, amit ha belegondolsz, te valószínűleg nem csináltál soha, ő viszont kísértetiesen hasonlít arra a személyre, akinek a hibáira akkora beleéléssel reflektál. ilyenkor persze (TIPP) eszedbe ne jusson megmondani neki, hogy tulajdonképpen projektál, mert a gitárodat/laptopodat kihajítja az ablakon. csak magadban, szépen csendben konstatáld, hogy saját magával van baja, s nem bír szembenézni a saját problémáival, ezért valakire rá kell kennie, hogy a sok pofázás közben megoldást találjon. persze ő ezt a kognitív folyamatot nem tudatosítja, de (TIPP) jól jegyezd meg azt, amit neked tanácsol a (nem kizárt, hogy nem létező) hibáid orvoslására, s ugyanazt a tanácsot add neki majd, amikor nyitott lesz rá (kb. egy hét múlva egy kiadós dugás után - olyankor a legnyitottabbak a fehérnépek, úgy lábilag, mint lelkileg)

- ha oda fajul a dolog, hogy tárgyakkal kezd el dobálózni (ritka állatfaj, de van ilyen is), a legnagyobb jóindulattal segíts neki. ha odavág egy vázát, verj oda egy tányért, de legyen világos, hogy neki segítesz, nem pedig ellene irányul a cselekedet. ha nem vagy biztos benne, hogy össze tudod ezt hozni, egyszerűbb, ha (TIPP) ilyenkor adogatod a kezébe a tárgyakat. amint eltör valamit, segítőkészen keresd meg neki a következő törékeny tárgyat, s kedvesen add a kezébe, miközben megkérdezed, hogy "ez megfelel, szívem? :)". a hisztiző díszpéldány nem sokban különbözik a csintalan gyerektől: amint valamit szabad, már messze nem olyan érdekes. (persze arra is van esély, hogy a cinizmustól annyira feldühödik, hogy nekiáll az ütvefúróval a gitárodnak/laptopodnak, de ha erre kerülne sor, (TIPP) fogd le - elvégre remélhetőleg te vagy az erősebb - és dobd ki, vagyis szakíts vele. tényleg túllépi a határt az, aki a személyes tárgyaidat rongálja a saját agybaja miatt)

HOSSZÚ TÁVÚ MEGOLDÁSOK

a hisztik mögött megbúvó okok: bizonytalanság, magányosság, értetlenség, szexhiány, elhanyagoltság érzése. próbálja magára irányítani a figyelmedet, ez amolyan "foglalkozz velem!".

ha szereted, s szeretnéd, hogy minden a legnagyobb rendben legyen köztetek, (MEGELŐZÉS) kommunikálni kell. tudjuk, tudjuk... nem kedvence a fériaknak ez a rész, de az az igazság, hogy a legtöbb csaj azért akad ki, mert hiányolja a kommunikációt. egyezzünk meg, mégiscsak könnyebb lenne  neked is olyankor beszélgetni, amikor nyugisak vagytok, mint hatszor többet veszekedni, amikor ő kiakad.

ja és rendszeresen ki kell nyalni, meg kell b*ni - úgy, hogy az ájulás határán kaparja a lepedőt. minél gyakrabban dugod, annál kevesebb energiája marad rinyálni. világos, nem?

(HA MÁR MEGVAN A BAJ) a hisztit azzal lehet hatástalanítani, ha kideríted, hogy tulajdonképpen mi a baj. az igazi baj. persze a férfiak hajlamosak mindenre rámondani, hogy hiszti, amit nem szívesen hallanak, attól még arra is simán van esély, hogy igaza van, te vagy a fasz, s még rá is fogod, hogy hisztizik. szóval előbb tarts önvizsgálatot, s ha valóban biztos vagy abban, hogy nem megalapozott a kiakadása, keresd meg az igazi okot. egyeseknél segít, ha őszinte vagy, és (kedvesen, gyengéden) megmondod neki, hogy úgy veszed észre, hogy valami más dolog húzódik meg a háttérben, s ha ő is benne van, szívesen segítesz, derítsétek ki együtt, mi szúrja a kicsi szívét. megeshet, hogy munkahelyi stressz, családi probléma, amiről nem beszél stb.

ha azt látja, hogy tényleg szeretnéd, ha jobban érezné magát, megenyhül. persze az idő, ami alatt bekövetkezik a megenyhülése, egyenesen arányos a makacsságával. van, aki azonnal rádöbben, s van, aki még két órát duzzog, hogy ne legyen sikerélményed, hogy túl könnyen lefegyverezted.

lányoknak:
van a pasiknak az a szokása, hogy felveszik a kabátjukat, s kimennek az ajtón, amikor már nem bírják kezelni a helyzetet. ne felejtsd el, hogy ezt ő k*vára nem azért csinálja, hogy utánaszaladj! de tényleg nem! ha egy férfi kimegy az ajtón, azért teszi, mert egyedül akar lenni, ki akarja szellőztetni a fejét. hagyni kell. menjen. jobb is. nyugodjon le, na meg aztán neked is jót tesz, ha lecsillapodsz, s átgondolod, honnan indult az egész, s tulajdonképpen mit is akartál elérni vele. ha nem oldódott meg a probléma, stratégiát kell váltanod, mert megismételni ugyanazt a vitát semmi értelme, nem juttok vele előbbre, ha eddig nem sikerült.

11 megjegyzés:

wantomek írta...

Lássam én azt a lányt, aki megérti, hogy olyankor hagyjon békén...

P.Sz. írta...

itt van ni :D
bár mondjuk nem igazán törtnik olyan, hogy elűzzem a párom a házból (hisztivel). egyszer volt rá példa, hogy egy veszekedés oda fajult, s akkor mondtam neki - amikor ment ki az ajtón -, hogy szeretettel várom vissza, amikor kitisztult mindkettőnk buksija.
good enough?

csak hogy tudd, hogy van ilyen. s ha egy van, kell legyen több ilyen fehérnép is. ;)

andré írta...

és viszajött valaha?

P.Sz. írta...

persze, hogy visszajött. rá egy fél órára. mai napig együtt vagyunk. az nem szakítás volt, csak feszültek voltunk.

elvileg olyankor el kell vonulni, s le kell nyugodni, de való igaz, hogy kevés pár képes ezt megtenni.

andré írta...

Megalázva éreztem volna magamat a helyében. Ha már valakinél dekkolok, akkor legyen bennem annyi, hogy betartom a játékszabályokat és végighalgatom a mondanivalóját.
Nem menekülök el, hanem elviselem, kiállok az otthonomért - ha az jelent nekem valamit.

P.Sz. írta...

együtt lakunk - ezt nem pontosítottam. és végighallgattuk egymás mondanivalóját. különbözünk, és ez rendben is van így. ő az a típus, aki elmegy szaladni vagy sétálni, amikor feszült, én meg az, aki befekszik egy kád forró vízbe egy pohár borral. tiszteletben tartjuk egymás szokásait, s nem hiszem, hogy bármi megalázó is van abban, ha ezt akkor is tudatom vele, amikor feszültek vagyunk. semmi cinizmus nem volt abban a kijelentésemben, hogy szeretettel várom vissza. ezt a legőszintébben mondtam, s ezt ő is tudta.

az, hogy a férfi (akármelyik) elmegy szaladni/sétálni amikor feszült, nem minden esetben azt jelenti, hogy menekül, hanem sokuknál pont ellenkezőleg: azért megy el, hogy át tudja gondolni (nyugodtan, egyedül), miként álljon helyt. erre pedig időt kell adni. nem várhatjuk el, hogy mindenki pillanatok allatt hozzon helyes döntéseket. miért ne adnám meg a lehetőséget a páromnak, hogy gondolkodjon egy konfliktuson, amikor megtehetem? ha nem akarnám, az csak azt jelentené, hogy attól félek, hogy nem úgy dönt, ahogy én akarnám - amit persze hülyeség elvárni.

ne feltételezd, hogy úgy történt, ahogy te képzelted el, mert lehetetlen - lévén hogy nem voltál jelen :) biztosítalak afelől, hogy lehet civilizáltan, konstruktívan és mindenféle alázás nélkül is "veszekedni".

ellenben gondolkodj el azon, hogy a feltételezéseid mit árulnak el rólad. pl. az, hogy egy feszültségoldó sétát menekülésnek tekintesz. elváltak a szüleid, s valamelyikük "elsétált", hogy ennyire nem értesz egyet vele?

André írta...

A személyeskedés is alázásnak számít?

andré írta...

Ad 1) Ezt nem értem:

"ha nem akarnám, az csak azt jelentené, hogy attól félek, hogy nem úgy dönt, ahogy én akarnám - amit persze hülyeség elvárni."

Ad 2) Elgondolkodtam - és arra jutottam, hogy "talány számomra", hogy hogyan jutottál el a szüleimhez.


P.Sz. írta...

0.) a személyeskedés csak abban az esetben számít alázásnak, ha a személyeskedést elszenvedő nem kezeli megfelelően, vagyis méltóságtaljesen, racionálisan és objektívan. csak azzal lehet szemétkedni, aki hagyja.

1.) a bizonytalan, kétségbeesett, önbizalom- és önbecsüléshiányos ember egy idő után túlzottan kontrolláló és zsarnokoskodó lesz, ami azzal jár, hogy minden erejével meg akarja akadályozni, hogy a körülötte élők bármiben is nélküle döntsenek - főleg olyasmikben, amik őt is érintik.

2.) azt írtad "Nem menekülök el, hanem elviselem, kiállok az otthonomért - ha az jelent nekem valamit." - ebból egyértelmű, hogy valaki másnak a perspektíváját láttad, amikor ezt írtad, vagyis nagyon valószínű, hogy valamikor a másik oldalon voltál, valaki elhagyott, s sokkal nagyobb az esélye annak, hogy szülő volt, mint társ, mert a gyereknek mindig erősebb a reakciója...

andré írta...

0) Értem. Ha lekezeli, akkor szimpla sértegetési kísérletnek számít ?

1) Ok, rendben. Azonban akkor nem értem, hogy mit jelent az, hogy "ha megtehetem". Van olyan is, hogy nem teheted meg ?

2) Nem, ellenben gondolkodj el azon, hogy a feltételezéseid mit árulnak el rólad.

P.Sz. írta...

0.) pontosan

1.) igen. egy akaratos, hatékonyan manipulatív dög vagyok. akár úgy is megoldhatnám, hogy elhitessem vele, hogy ő nem akar menni. a "megtehetem" azt jelenti, hogy ezt nem teszem meg, mert az ég világán semmi értelme, s ráadásul etikátlannak is minősül (a saját értékrendem szerint mindenképp).

2.) nem kell elgondolkodnom. pontosan tudom, miért éreztem így (mert csak megérzés volt). tagadhatod, de az hétszentség, hogy valami ilyen jellegű sérelmed volt, akár szülő, akár te, akár más tette. csak úgy üresből az embernek nem ez a hozzáállása. ez valamire ellenreakció.

Puritán Szemét

Névjegy létrehozása