2012. február 6., hétfő

szexuális devianciák I. - parafíliákról általában

na gyerekek. ideje megbeszélni ezt is.
mielőtt viszont eszetekbe jutna mohón keresni, hogy melyik típusba is tartoztok,
egyet szögezzünk le: az számít szexuálisan deviánsnak, aki nem képes más úton
kielégülni, csakis az illető módon. egyszerű példa: az, aki mazochista, az csak akkor
és csakis akkor képes orgazmushoz jutni, vagy akár csak beindulni, ha kínozzák, alázzák.
amennyiben ezt néha kívánja/elviseli, de nincs rá minden alkalommal szüksége,
vagyis anélkül is képes a "normális szexuális életre" (mi egyáltalán a normális?),
az nem "beteg", csak max nyitott, vagy hajlama van az illető parafíliára. érthető?

a DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) 
magyarul kb. Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve)
a parafíiliákat mentális zavarként tartja számon.

íme néhány példa:
(nagyjából gyakoriság szerint)
- pedofília
- fetisizmus
- S&M (szadomazochizmus)
- voyeurizmus (kukkolás)
- exhibicionizmus
- transzvesztitizmus
- telefonikofília (következtess...)
- biasztofília (a nemi erőszakhoz való vonzódás)
- gerontofília (a pedofília "ellenpólusa", az idősek iránti vonzódás)
- zoofília
- nekrofília
- hematofília (vér iránti vonzódás)
- szkatofília (mocsok és ürülék iránti vonzódás)
- frotteurizmus (nyilvános helyeken idegenekhez való dörgölőzés - többnyire a nemi szerv)
- hübrisztofília (bűnözőkhöz való vonzódás)
- harpaxofília (rablás áldozatává válás iránti vonzódás)
- emetofília (a hányáshoz való vonzódás)
a fentiek közül a gyakoribbakra kitérek részletesebben a napokban.

a parafíiliák kialakulásának nyilván oka van, s bár meglepőnek hangozhat,
de elég gyakran a deviáns szexuális viselkedésminták generációról generációra szállnak;
pontosan azért, mert tabutéma, s leggyakrabban az "akad be" az embernek, ami tilos,
vagy csak ott lóg a levegőben, de nem szabad beszélni róla.
a gyerek érzi, de nem tud mit kezdeni vele, így előbb-utóbb kibuggyan a dolog valahol,
és ha már egyszer megcsinálja, kinyílt Pandora szelencéje, nem nagyon van visszaút.

egyébként - a fiúk nagy meglepetésére - szexuális devianciának számít
az anális szex meg a pornófilm-függőség is.
csak úgy mondom... :) de erről majd később.

(ha valakinek valami még beugrik, ami szerinte gyakori,
és érdekelné, de nem találta a listán, az szóljon - komment vagy e-mail
de akár akkor is, ha csak érdekli/vonatkozik rá, de nem gyakori dolog)

5 megjegyzés:

Akakij Akakijevics írta...

Nos, három jutott eszembe, melyek szerintem gyakoriak és még érdekesek is: az axfixiofília (légzéskorlátozás iránti vonzódás, ugye, ugye szegény, szegény Carradine), az efebofília (serdülők iránti, ide tartozik a pornóoldalak olyan rengeteg Teen kategóriája?) és az akrotomofília (az amputált végtagok iránti szükség). A frotteurizmust nem is ismertem, így sajnos érthetőbbé vált egy (így immár sajnálatos) történet. No, további jó posztolásokat(:D), várom:)

P.Sz. írta...

az aszfixiofíliát a szadomazon belül szándékoztam kibontani, mert az onánia közbeni autoaszfixia sokkal ritkább, s az külön nem ér meg egy bejegyzést.
az efebofília tiszta formájában szintén ritka, s inkább a pedofília témához tartozik. a pornófüggők ízlése pedig szintén teljesen más tál tészta, mert azok az "igazi" parafíliák, amiket élőben, "hands on" tapasztal meg a "delikvens". egyszerű példa: volt egy pasim, aki imádta az análisra koncentráló pornófilmeket, gyakorlatban mégse csinálta, sőt, ki nem állhatta. nem mindenki, aki tinis pornót néz, izgul rá a buszon egy 13 évesre.
az akrotomofília és a teratofília kib*szottul ritka.

ha szeretnéd, bekopipésztelhetem ide én is a wikipédiás parafília listát, hogy béke legyen, mert ilyen alapon bármi érdekes, ami rajta van :) ahogyan pl. a fóbiáknál az arachibutyrophobia, ami érdekes, de a francot sem érdekli, mert aligha van 100 kilométeres körzetedben egyetlen valaki, akinek volna.

vágod... ezzel azt akartam mondani, hogy a wikipédián bárki meg tudja nézni azt a rövid kis listát (ami egyébként eeeegyáltalán nem teljes, sőt), én viszont nem arra vagyok kíváncsi, hogy ki tudja használni a keresőt, hanem, hogy neki, személyszerint milyen érdeklődése van. lehet én fogalmaztam rosszul, vagy lehet, hogy te buksz a serdülőkre és amputált végtagokra, csak nekem nem esett le :P
(az "...és érdekelné"-n van a lényeg, de úgy, hogy egész bejegyzéses. tényleg szeretnéd, ha amputált végtagokra való gerjedésről írnék egy egész bejegyzésben?)

Akakij Akakijevics írta...

Nekem ezek eszembe jutottak, csak úgy, olvastam a listát, s beugrottak, valamiért azt hittem gyakoriak annak ellenére (vagy talán pontosan azért), hogy nem túlságosan értek hozzá, ha meg értenék, akkor nem lenne szükségem elolvasni amit majd te fogsz írni róluk. Mitől rosszabb, ha amputált végtagoktól való begerjedésről írsz, mintha nekrofíliáról, vágod? Egyébiránt nehezen hiszem, hogy a nekrofília gyakoribb volna bármelyik általam említettnél is, ha meg igen, akkor max. újfent meglepődöm s azzal annyi.
Ismételten: nekem ezek beugrottak, de mivel tényleg nem vagyok a téma lelkes szakértője, csupán szívesen olvastam volna amit esetleg te mondanál. Ha bármi élt véltél szavaimban, hát tompítom. "én viszont nem arra vagyok kíváncsi, hogy ki tudja használni a keresőt, hanem, hogy neki, személyszerint milyen érdeklődése van.lehet én fogalmaztam rosszul, vagy lehet, hogy te buksz a serdülőkre és amputált végtagokra, csak nekem nem esett le :P" Ha itt jól értem (de persze nem biztos), akkor most azok hozzászólásait vártad akik érdekeltek valami hasonló "devianciákban"? Hát érdekelne, másként nem írtam volna hozzászólást, persz' nem akarok én itt vitázni, jórészt semmiről, mondom ám, jó munkát és inkább hagyd a francba meg figyelmen kívül. S főleg ne légy ingerült nem adtam, nem akartam okot adni rá.:)

P.Sz. írta...

köszönöm. megkönnyebbültem. túl sok idiótávan volt dolgom ma, s még alig van kora délután. ilyenkor a tekintetemmel is ölni tudok.
na szóval. vissza a tárgyra: nyugi, a nekrofíliáról sem fogok részletesen írni. nem szeretnék több, mint 5-6 témát kibontani (vagyis max 5-6 bejegyzés lesz mér erről), mert nem erről szól a blog. ez csak egy szelet.

fszag írta...

Izé, olvasgattam a listád és egyből a kedvenc íróm felosztása jutott eszembe. Ez olyasmi felosztás mint a színskála - 4 alapszin és minden más ezen alapszinek keverékének (és mélységének a függvénye. A négy alapszin:

The Duc de Blangis – aged fifty, an aristocrat who acquired his wealth by poisoning his mother for the purposes of inheritance, prescribing the same fate to his sister when she found out about his plot. Blangis is described as being tall, strongly built and highly sexually potent, although it is emphasised that he is a complete coward, and proud of it too.

The Bishop (l’Évêque) – Blangis' brother. He is forty-five, a scrawny and weak man, "with a nasty mouth." He is passionate about anal sex even when having sex with women and girls, refusing to have vaginal intercourse with them.

The Président de Curval – aged sixty, a tall and lank man, "frightfully dirty about his body and attaching voluptuousness thereto." He is a judge and used to enjoy handing out death sentences to defendants he knew to be innocent.

Durcet – aged 53, a banker described as short, pale and effeminate.

ezek segítségével igen jól meg lehet határozni vki devianciáját és annak lehetséges elfajzási formáit, az elfajulási szintet és azt, hogy ez a tudás miként vállhat a hasznunkra.

Puritán Szemét

Névjegy létrehozása