2011. december 28., szerda

intimitás

biztosan te is láttál már olyan párt, akik ha egy összejövetelen nem is egymással foglalkoznak egész este, nem kapaszkodnak folyton egymásba, mégis mindenki számára teljesen nyilvánvaló, hogy ők bizony együtt vannak, ők egy "item", ahogy az amcsik mondják. ezeket a párokat pedig a legtöbb ember csodálja, tiszteli, ők szoktak azok lenni, akik előbb-utóbb oltár elé kerülnek.

elgondolkodtál már azon, mi az, ami ezeket az embereket összetartja, vagy mi az a varázserő, amitől annyira stabilnak, megingathatatlannak és harmonikusnak hat a kapcsolatuk a kívülálló szemében (is)?

intimitás.

dereng?

nem összetévesztendő a személyes intimitás a párkapcsolat intimitásával, hiszen amennyiben az utóbbi magában foglalja az előbbit, már önmaga ellenségévé válik.
ezalatt azt kell érteni, hogy:

miben áll egy pár intimitása? mi az a bizonyos buborék, amiben ti ketten eggyé váltok?
- érett, nyitott, őszinte kommunikáció (verbális ÉS nonverbális)
- "titkok", közös nyelv, cinkosság, ami persze idővel erősödik a közös élmények végett
- testi és lelki közelség: ismerni a másikat kívül-belül. ehhez pedig odafigyelés, érdeklődés és receptivitás szükséges. nem elég ott lenni mellette, oda kell figyelni rá, nem elég figyelni, meg is kell érteni, de nem elég megérteni, hanem be/el is kell fogadni. [hát nem "kell" na, de ahhoz hogy működjön a kapcsolat, szükséges. a nem működő kapcsolatok nagyrészében valamelyik a három közül szokott lenni a baj (vagy több, de az olyan tényleg nagyon el van szúrva).]

a személyes intimitás első sorban a fizikai: ami a zárt fürdőszobaajtó mögött történik, az a mi dolgunk. nem ott kezdődik az igazi párkapcsolati intimitás, hogy bemegyünk a mosdóba amíg a másik bent van. nem, nem kell tudd, milyen folyamat által lesz a párod szőrtelen, tiszta, illatos vagy egyáltalán ápolt.

lányok! 
a pasi soha de soha ne lásson maszkkal, sminkelni, 
szőrteleníteni, de még pisilni sem, ha nem muszáj!
fiúk! 
a böfögést, szellentést vigyétek ki szépen az erkélyre 
vagy mosdóba, s amennyiben nem túl nagy kérés, 
borotválkozzatok rendszeresen, s odalent sem árt 
néha lenyírni, mert mi sem értékeljük az őserdőt.

a szellemi/lelki intimitás azt jelenti, hogy nem kell folyton azzal macerálni a másikat, hogy mire gondol, mit érez. a legjobb, ha érett emberek módjára megtanuljátok elmondani, vagy megfelelően jelezni, hogy "most ne kérdezz", vagy "most szeretném, ha megkérdeznéd, mert el akarom mondani, de nem tudom, hogy kezdjem".

amennyiben folyamatosan sérül, karcolódik az egyik (vagy mindkét) fél intim szférája, nem alakulhat ki egészséges intimitás a két ember között, hiszen a meghittség biztonságot is feltételez, a biztonsághoz pedig szükséges, hogy a személyes terünk tényleg (EGY)személyes legyen, amikor igényeljük - s márpedig minden egészséges ember igényli.

2011. december 1., csütörtök

anyák, anyósjelöltek meg anyósok

ez törvény:
ahogyan viselkedik a srác az anyjával,
úgy fog viselkedni veled is pár év múlva.

ha van hasznos "teszt" egy kapcsolat elején az az,
hogy hallani kell egy telefonbeszélgetését anyucival.
ha türelmetlen, hazudik, veszekszik vele stb.
vaaagy
kedves, érdeklődik, szívesen beszél vele stb.
máris eldöntheted, hogy bevállalod-e a fiút.

ilyen egyszerű. komolyan...
Puritán Szemét

Névjegy létrehozása